Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πελμένι (Пельмени). Η γνήσια σπιτική συνταγή

Τσόκαρο blog
   Τα Πελμένι (Ρωσικά пельмени) έχουν την ρίζα τους στο Ταταρστάν της Σιβηρίας, βρασμένα σε νερό ή ζωμό μικρές πίτες κρέατος που τα τρώνε είτε ως σούπα ή ως κύριο πιάτο. Ανήκουν στα εθνικά πιάτα της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Υλικά για την ζύμη.
   Αλεύρι - 3 φλυτζάνια (ίσως και περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα στην ζύμη).
   Γάλα - 100 ml
   Νερό - 100 mL
   Αυγό - 1,
   Αλάτι - 1 κουταλάκι του γλυκού.
Για τη γέμιση
   Λιπαρά χοιρινό - 600 g,
   Βόειο κρέας - 400 g
   Κρεμμύδια - 4 κομμάτια
   Αλάτι
   Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
   Φύλλα δάφνης - 2 κομμάτια
   Μαύρο πιπέρι - 3-4 κομμάτια
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
   Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ ή σε μια μεμβράνη σε μια μεγάλη σανίδα κοπής και να κάντε στο κέντρο μια τρύπα. Προσθέστε το αυγό, μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε το με ένα πιρούνι. Σε μικρά τμήματα, ρίξτε, το γάλα και το νερό, ζυμώνουμε τη ζύμη.
Συμβουλή 1. 
   Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά δροσερή, να μην κολλάει στα χέρια,.
Συμβουλή 2.
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη για τα ζυμαρικά σε μια παραδοσιακή συνταγή, χωρίς την προσθήκη γάλακτος, στη συνέχεια, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά θα έχουν μια συνοχή πυκνότερο της ζύμης.
   Τα Πελμένι με το γάλα και το νερό είναι πιο ήπια, αλλά την ίδια στιγμή, η ζύμη είναι αρκετά πυκνή, ώστε η προσθήκη του γάλακτος μόνο βελτιώνει τη γεύση στα ζυμαρικά.
   Κάντε την ζύμη μια μπάλα, τυλίξτε την σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 40-60 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάστε τη γέμιση για τα Πελμένι.
   Πλύνετε το κρέας, στεγνώστε το και κόψτε το σε μεγάλους κύβους. Εκτός και αν είναι έτοιμο σε κιμά.
   Ξεφλουδίστε και κόψτε το κρεμμύδι σε 2-4 μέρη.
   Βάλτε το κρέας με τα κρεμμύδια μέσα σε μια μηχανή κοπής κιμά (προαιρετικό, τα κρεμμύδια μπορεί να γίνουν στο μπλέντερ).
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά κιμά.
Συμβουλή.
   Εάν το χοιρινό κρέας είναι λιπαρό, τα ζυμαρικά θα αποδειχθούν νόστιμα και ζουμερά. Εάν έχετε ένα κομμάτι άπαχο χοιρινό κρέας, μπορεί να προστεθεί στον κιμά περίπου 200-300 γραμμάρια λαρδί.
   Επίσης στον κιμά τα κρεμμύδια θα δώσουν πλούτο - όσο περισσότερα κρεμμύδια - τόσο πιο ζουμερά θα γίνουν τα ζυμαρικά.
   Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας, περίπου το 1/3,  και ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τον πλάστη μας. Κόβουμε δισκάκια πλάτους 5-6 εκατοστών είτε με κάποιο κουπ πατ, είτε με το στόμιο ενός ποτηριού. Αφαιρούμε τη ζύμη γύρω από τα δισκάκια μας και την επιστρέφουμε στο μπολ με τη ζύμη.
   Βάζουμε λίγη από τη γέμιση μας, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, στη μέση και το κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε το κλείσιμο με τα δάχτυλα μας για να σχηματίσει ένα περιθώριο από λεπτό ζυμάρι. Ενώστε τις δυο άκρες του μισοφέγγαρου για να σχηματιστεί το πελμένι.
   Απλώστε τα σε ένα ξύλο κοπής (μην βάλετε τα ζυμαρικά το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους).  Όσα περισσέψουν, βάλτε τα στην κατάψυξη και στη συνέχεια, τα κατεψυγμένα ζυμαρικά σε σακούλες και να αποθηκεύουν στην κατάψυξη. 
   Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, προσθέτουμε το αλάτι, το φύλλο δάφνης, το πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει βράση και, εάν είναι επιθυμητό, να βράσουν για 5 λεπτά (με αρωματισμένο νερό για τα ζυμαρικά).
   Στο βραστό νερό, βάλτε τα πελμένι, ανακατέψτε γρήγορα με ένα κουτάλι, ώστε τα πελμένι να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να μην κολλήσουν στον πάτο του σκεύους. Μαγειρεύουμε για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.  Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Βγάλτε τα με μια κουτάλα και προσθέστε βούτυρο.

   Μικρά μυστικά. Τα πελμένι μπορούν να σερβιριστούν με διαφορετικές σάλτσες, γιαούρτι, καρυκεύματα, και κάθε σάλτσα κάνει το πιάτο πεντανόστιμο.
   Κάντε τα πελμένι μια χαψιά (ίσως επειδή υπηρετήσατε στη Σιβηρία). Βάλτε ζωμό μέσα σε ένα κύπελλο και προσθέστε λίγο ξίδι, καθώς και αλάτι και πιπέρι, για γεύση (έως 5 μέρη ζωμό 1 μέρος ξύδι καλό). Εμβαπτίστε τα στο μείγμα και αμέσως στο στόμα του καταναλωτή
   Επίσης, τα πελμένι μπορούν να συνοδευτούν με ξινή κρέμα ή ξινή κρέμα και κέτσαπ. Σε κάθε περίπτωση, τα πελμένι με γεύση βουτύρου, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
   Εάν βρήκες ενδιαφέρον το θέμα Πελμένι (Пельмени). Η γνήσια σπιτική συνταγή από το Готовим дома, μπορείς να αφήσεις ένα σχόλιο, ή κριτική παρακάτω, ή απλά ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου